Πέταξα μ' ένα κοπάδι γλάρους

Πέταξα μ’ ένα κοπάδι γλάρους

Έξι και μία πτήσεις

Εκδόσεις Δαρδανός Χρήστος Ε. | 2014

ISBN: 978-960-380-236-5

Σελ. 150

 

Πορτρέτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που ίσως γνωρίζεις, που ίσως να έμαθες γι αυτούς-για το φευγιό τους, που σε κοίταξαν κατάματα, σε άγγιξαν, ακόμα και μέσα από διηγήσεις κι έπειτα χάθηκαν σ’ εναλλασσόμενες διαδρομές στα θέλω και τα μη της αγάπης, στα μακρινά ταξίδια, στις μεγάλες λεωφόρους μεγαλουπόλεων, στις επιταγές των συνθηκών… Ένα φιλί ορόσημο για αλλαγές. Η αναβίωση ενός νεανικού έρωτα, προ εκπλήξεων. Ένας άλλος έρωτας απ’ τα παλιά, προ ανατροπών. Η απόπειρα αυτοκτονίας μιας νεαρής κοπέλας, αφορμή για μια καινούργια ζωή. Ακόμα κι η μοίρα με τα απίστευτα παιγνίδια της να φέρνει στενούς συγγενείς κοντά, που πριν δε γνώριζαν την ύπαρξή τους. Άλλους πάλι, με τους αγώνες τους, να ικανοποιήσουν την ανάγκη της δημιουργικότητας, να κατακτήσουν γνώση, ανθρώπους και τόπους. Τον έρωτα. Μια καλύτερη ζωή. Ακόμα και την καταγραφή από μνήμες, που χάραξε η ζωή κι έγιναν ιστορία, μην ξεχαστούν στο πέρασμα του χρόνου. Κι όλοι είναι άνθρωποι που ο μικρός τόπος της ιδιαίτερης πατρίδας, τούς στενεύει και ζητούν χώρο ν’ ανασάνουν. Κι όλοι ταξιδεύουν, με αεροπλάνο ή πλοίο, “μ’ ένα κοπάδι γλάρους” να ακολουθεί. Κάνουν όνειρα, σκέψεις, κάπου σμίγουν μεταξύ τους, μοιράζονται πόθους, πόνους και συγκινήσεις. Κι όλοι εκφράζουν, μέσα από τις επτά νουβέλες, είτε σιωπηρά είτε στις συζητήσεις τους, τον καημό της ξενιτιάς, μα και το “νόστο” για την πατρίδα.

Κριτικές - Δημοσιεύματα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΓΟΣ

Ένα υπέροχο βιβλίο γραμμένο από την Ελένη Λύτρα-Χαραρά. Επτά νουβέλες με ήρωες γεμάτους αναζητήσεις, στόχους, κίνητρα. Άνθρωποι όχι άγνωστοι… μα της διπλανής μας πόρτας που πασχίζουν για μια θέση στον ήλιο ακόμη κι όταν αυτή η θέση είναι μακριά απ’ την πατρίδα τους… Ανθρώπινες ανάγκες για συντροφικότητα και για την ανεύρεση μιας νέας ζωής. Άνθρωποι της διασποράς με το ελληνικό δαιμόνιο πνεύμα να δεσπόζει στη ψυχή τους… φεύγουν μακριά απ’ τον τόπο τους, μα πάντα παραμένουν πιστοί στις αξίες και στις προαιώνιες ελληνικές αρετές και καταφέρνουν μέσα στη ξένη γη να ριζώνουν την Ελλάδα. Να πετυχαίνουν ίσως τους στόχους τους ακόμη και να μεγαλουργούν, όμως ποτέ να μη βγάζουν από τη ψυχή τους μια βαθιά επιθυμία, την επιστροφή στην Πατρίδα..
Φυγή, αποχωρισμός, ελπίδες, όνειρα, σχέσεις, επιστροφή… λέξεις ορόσημα που σημαδεύουν συναισθηματικά τις ζωές τους. Η αναζήτηση ενός νέου τόπου, μα και η αναζήτηση του Άλλου… η ανάγκη των ανθρωπίνων αισθήσεων να μοιράζονται την ομορφιά της συνύπαρξης. Και μέσα στο χρόνο, πόσες στιγμές τους χάρισε ή χάρισαν στον άλλον… και πόσες χάσανε η γεύτηκαν οι αισθήσεις ομορφιές;
Άψογη η δόμηση του κάθε κειμένου, με ρέουσα ζωντανή γραφή. Από την πρώτη σελίδα διαφαίνεται η πλούσια εμπειρία που έχει στον γραπτό λόγο, η συγγραφέας να ενισχύει τη συναισθηματική φόρτιση μεγιστοποιώντας το στάδιο των επιπτώσεων όταν οι ήρωες διχάζονται μεταξύ των εναλλακτικών πορειών δράσης που ανοίγονται μπροστά τους. Περιγραφές που προκαλούν συγκινησιακές αντιδράσεις καθώς υπάρχουν συνηθισμένες λεπτομέρειες τις οποίες γνωρίζει ο αναγνώστης από τις προσωπικές του εμπειρίες του, αλλά και σπάνιες λεπτομέρειες που θα τον εκπλήξουν.
Αφυπνίζει ο λόγος της το συναίσθημα του αναγνώστη, προσελκύει την προσοχή του με αποτελεσματικό τρόπο. Οι στόχοι, οι συγκρούσεις, τα εμπόδια που παρουσιάζονται στους ήρωες, η συγγραφέας τα παρουσιάζει με πλήρη ζωντάνια και ένταση. Ως συγγραφέας η Ελένη Λύτρα-Χαραρά έχει μελετήσει πολύ καλά τον Άνθρωπο και καταφέρνει να χτίζει αληθινούς χαρακτήρες μέσα από την επαγγελματική τους απασχόληση, τις πεποιθήσεις τους, τη συμπεριφορά τους. Διαλέγει η συγγραφέας, τις λεπτομέρειες εκείνες που διεγείρουν τα δικά μας συναισθήματα, τις περιγράφει με ακρίβεια και ζωντάνια ώστε να προβάλει το απαιτούμενο συναίσθημα με μεγαλύτερη ένταση. Τι πιο όμορφο σε ένα βιβλίο τα κείμενα να δημιουργούν εικόνες.
Μέσα στα κείμενα αυτά η προβολή των αισθητηριακών εντυπώσεων είναι απόλυτη και όπως τα εκθέτει η συγγραφέας, ο αναγνώστης σίγουρα… το βίωσα προσωπικά αυτό στην ανάγνωση… θα πλάθει νοερά εικόνες ανθρώπων, χώρων, τόπων, κινήσεων κι έτσι οι ιστορίες γίνονται πραγματικές…
Αγαπητή Ελένη, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο… Κανενός ο λόγος δεν θα τους προσδώσει περισσότερη αξία στα βιβλία σου.. Αυτά έχουν τη δύναμη από μόνα τους να σταθούν αναλλοίωτα στο χρόνο και να αποδείξουν ότι η αληθινή λογοτεχνία δεν χάνεται ποτέ. Να σου ευχηθώ «καλοτάξιδο κι ευπώλητο να είναι και αυτό το βιβλίο σου και σύντομα και στο επόμενο βιβλίο. Db.

 

ΤΖΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ- ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ελένη των ταξιδιών και των λέξεων!
Συνεπαρμένη από μια ατέρμονη αειφυγία, γλιστρά στα απάτητα της τέχνης μονοπάτια, οικειοποιείται τα δευτερόλεπτα, χρονοραγεί τις στιγμές, διαρρηγνύει τις σιωπές και αναβλύζουν οι μύθοι..
Ήρωες από λέξεις περνοδιαβαίνουν τις ανήσυχες στράτες, ανίσχυροι ταξιδευτές τραβούν κατά το νότο, φλύαρες ελπίδες ναυλώνουν τα όνειρα στο ξάγναντο.
Επιθυμίες αρπάζονται απ’ το φτερό του καρχαρία… αίμα και κύμα συντροφιά. Γλάροι αδέσποτοι, αλήτες, πλανάρουν στην όλβια φρονιμάδα του χαρτιού, απογειώνουν αισθήματα και συλλαβές, αποσιωπητικά και συναισθήσεις.
Σμίγουν στις σελίδες, έρωτες, συναρπαγείς ονείρων, παραστρατημένα φιλιά στους κόρφους των νεανίδων, φως που αντιμίλησε στις συνθήκες των προσδοκιών κι έφερε θάρρος στην προσμονή των ελπίδων.
Κέντημα η ζωή στον ιστό μιας παράλογης μοίρας στων ανέμων τα κάλλη, στης φυγής το απρόσωπο νεύμα, στων ανθρώπων το ευέλπιδο σύμπαν.
Οι αφορμές ξεδιπλώνονται σε ταξίδια ψυχής, σε αναστάσιμα πέλαγα, σε ματιές που υγραίνουν με έρωτα την απόσταση, με τις μνήμες να καίγονται στις μεγάλες σιωπές, με τ’ αγόρια να θρέφονται απ’ τα στήθια του ήλιου …..
Γυρισμός και φυγή ένα ρόδι σπασμένο στα δυό, ένα κόκκινο αχ! αδειασμένο στην αφή μολυβιών, στην ασίγαστη πάλη των στίχων.
Κι η Ελένη στις στράτες, φορτωμένη τις μνήμες ραγισμένων στιγμών, αφουγκράζεται, στις πύλες της πόλης, απουσίες παρούσες στο κατάρτι του χρόνου,
παρουσίες μετέωρες στην καυτή δρασκελιά των ηπείρων.
Μιά Παντάνασσα προσμονή γυρισμού στο αέναο φεύγα του χρόνου, κατακτά τη γραφή της
κι υπογράφει με θάλασσα, το μελάνι του κόσμου, τα ταξίδια των γλάρων!