Η Ελένη Λύτρα Χαραρά γεννήθηκε στην Αθήνα, και μεγάλωσε στις Κονίστρες της Εύβοιας, ένα όμορφο πεδινό χωριό του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου. Παντρεμένη με τον Οικονομολόγο -Τραπεζικό Αντώνη Λύτρα, που έφυγε απ’ τη ζωή τον Ιούλιο 2018, απέκτησαν δύο παιδιά.

Εργάστηκε για είκοσι χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, σπουδάζοντας παράλληλα Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΟΕΕ και Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τη Γραφή. Είναι μέλος του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης, των Πολιτιστικών Δεσμών Κύμης – Αλιβερίου, του Πολιτιστικού συλλόγου Κονιστρίων «ο Κονίστριος», συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης Κονιστρών και της Λέσχης Ανάγνωσης εκδ. Χ.Ε. Δαρδανός (Gutemberg).

Η Ελένη Λύτρα Χαραρά κάποια στιγμή ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Αυστραλία και εκεί δέχθηκε έντονο ερέθισμα, το νόστο των Ελλήνων του εξωτερικού για την πατρίδα και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, επηρεασμένη έγραψε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Σα Σπασμένο Ρόδι» με αναφορά στην ξενιτιά, απ’ τις εκδόσεις ΚΥΠΡΟΕΠΕΙΑ. Ακολούθησε το βιβλίο με επτά νουβέλες: «Πέταξα μ’ ένα κοπάδι γλάρους» και το μυθιστόρημα «Ζωή, ρόδι που έσπασε» εκδ. Χ.Ε.Δαρδανός με θέμα τον «ξένο» σε όλες τις διαστάσεις του. Οι νουβέλες της βραβεύτηκαν σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Με διήγημά της συμμετέχει στο συλλογικό βιβλίο με τίτλο «Μενεξέδες, εφήμερη ομορφιά» απ’ τις εκδόσεις Κηφισιά Αργότερα έγραψε το μυθιστόρημα «Μοίρα μου…σαν ματωμένο παραμύθι», βραβευμένο από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».εκδ. Χ.Ε.Δαρδανός. Κατόπιν απ’ τον ίδιο εκδοτικό οίκο, το βιβλίο της με τίτλο «Στο όνομα της Ελένης», μια συλλογή με βραβευμένα διηγήματα και πρόσφατα το μυθιστόρημά της με τίτλο «Φαύλος ο Κύκλος».

Έχει γράψει, επίσης, πάρα πολλά ποιήματα και συμμετέχει με κάποια από αυτά στις ποιητικές συλλογές «Intelligencia I – II και ΙΙΙ, Ο κύκλος των ποιητών» απ’ τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ και στη συλλογική έκδοση της Unesco  «Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές».

Ελένη Λύτρα - Χαραρά